Monday, July 08, 2013

Minggu lepas yg penuh ngan appointment

Yer minggu lepas yg penuh ngan appointment jumpa ngan doctor ...

Memula senin yg pegi buat buku pink pastuh ..kamis plak pegi cek up cyst tew then jumaat plak pegi minum air gula yg manis leting leting tew

CYST 

Yup ...Im pregnant with a cyst ..sebelum nih dah cek tak der apa apa . Bila pregnant nih ada nampak cyst plak .

pic : google 

Masa detect tew dia size 3.8 cm ...then  2 3 hari pastuh 3.5 cm ...seminggu pas tuh 2.5 plak . So my doc yg slalu gie check up tew dia refer ke hosp sebab alang alang kan biar doc pakar decide apa nak buat n monitor sama ada makin membesar atau mengecik

So last month check 2.2 cm . Doc kata kecik aje nih n normal la kalau pregnant ada cyst ...so kalau dia mengecik tak yah risau tapi kalau membesar tew kena monitor . So Doc tgk cam kecik sangat . So dia suh dtg sebulan lagi ....so Kamis lepas pegi doc tak nampak apa apa pun ....it seems that the cyst dah hilang . Syukur sangat sangat ....n masa scan tew kemain la baby duk berpusing2 kat dalam tew .

Pak Sutan tgk pun kemain dia sengeh tgk baby dia . Nih 1st time dia tgk scan baby nom 3 ...masa tew la baby duk gerak2 kaki tangan semer ...sampai doc nak ukur dia pun susah ...Pas tgk baby semer n dia pun sihat doc cari cyst tew . Tapi tak nampak ....doc kata nampak nya cyst awak dah hilang sebab skrg placenta awak dah amik alih semer dah nih

Doc tanya asal berat awak tak naik neh ...bulan lepas pun sama ngan berat bulan nih

Doc saya batuk kong kong kong . Nak mkn pun tak selera ....so doc kata kalau next week masih batuk cepat2 pegi kinik balik ....baik doc . So next month saya nak tgk berat awak naik sket . Nih baby je naik mak nya plak turun berat ...terus pandang pak sutan . Siap la awak pas nih saya paksa awak belanja saya makan hahahah eh tapi nanti dah masuk bulan poser kan . 

So good news la sangat2 walaupun naik kematu tunggu nak jumpa doc ....dtg kol 8 45 am ...kol 2 pm baru dpt jumpa doc ....nasib result baik kalau tak mau darah tinggi plak mak kat sitew .


MGTT 

Then Jumaat tew pegi minum air gula plak ...dah la pas minum kena 2 jam duk kat sana . mmg bercinta la ...dah la nak amik darah kena 4 5 kali cucuk . Yer nurse ai mmg spesis yg payah nak amik darah ...mebi isi banyak sangat sampai urat pun tenggelam . So tahan je la kena cucuk berkali kali ...........auchhhhhhhhh

Nurse kata ok dah boley balik ...kalau terima panggilan maknanya result kurang bagus la tew ...

Mmg setiap kali pregnant mmg kena minum air gula . Sebab nya berat more than 80KG hhahahha ....so kali nih awal sket sebab dah nak poser . Terima je la ....

Balik dr kinik kemain la ketar sebab lapar giler . Yer la dr malam tadik tak makan pas minum air gula plak tak ley pegi makan kena tgu 2 jam kat sana . Terus bawak kereta cam melelong je . Pegi tapau nasik balik terus makan cam kebulur dah kekdahnya siap tangan ketar2 . Bahaya sungguh . ...dah pas mkn cam gelap mata so baring jap sekalik terlelap sampai kol 4 lebey ...vleyyyyyyyy aduuui apa kes nih

Skalik kol 5 lebih nurse call bgtau result awak tinggi sket ...so Isnin atau Slasa dtg balik ya kita consult n amik darah 4 kali plakkkkkkkkkk

Poser : 4.7 
Pas amik glukos : 8 tu dia lebih dr 7.8

Interpretation of OGTT results

Fasting plasma glucose (measured before the OGTT begins) should be below 6.1 mmol/L (110 mg/dL). Fasting levels between 6.1 and 7.0 mmol/L (110 and 125 mg/dL) are borderline ("impaired fasting glycaemia"), and fasting levels repeatedly at or above 7.0 mmol/L (126 mg/dL) are diagnostic of diabetes.
A 2 hour OGTT glucose level below 7.8 mmol/L (140 mg/dL) is normal, whereas higher glucose levels indicate hyperglycemia. Blood plasma glucose between 7.8 mmol/L (140 mg/dL) and 11.1 mmol/L (200 mg/dL) indicate "impaired glucose tolerance", and levels above 11.1 mmol/L (200 mg/dL) at 2 hours confirms a diagnosis of diabetes. - source dr Wikepedia


  • Normal range is about 4mmol/L-7mmol/L
  • Gestational Diabetes (for pregnant woman) is usually rated as >7.8mmol/L


So ai rasa sebab masa tunggu 2 jam tew ai mkn gula gula hacks sebab batuk cam hapa cam nak terkuar anak tekak siap nak terkucil bagai ...so laju je buka hacks makan ...sampai sejuk lobang idung . Dah lapang sket dada baru tingat alamakssssss tak ley makan apa apa ...tp gula2 ok kots ...terus buang gula2 tew ...mebi sebab tew kot result cam tinggi ...mungkin tak ..

padan muka ...kang kena pegi lagiiiiiiiiiiiiii . Siap ckp kat nurse ...nurse saya dtg selasa boley tak . Isnin banyak kije ...saya kena masuk opis jugaks ....nasib nurse kata ok .

So besok pegi la lagi kat sana berapa lama la nak kena tunggu ...huk hukkkkkkkk ...hope nanti ok la test darahnya ..........

Tew la update pasal pregnancy nom 3 neh .. bertabah la yer ...so no makanan manis semer n tuka beras terus hahahhahahhahahah .


2 comments:

AzeedA said...

Slm Moon :)
Alhamdulillah cyst dh ilang! adik akak sorang tu ngandung dgn cyst, bsalin operate cam kembor keluor baby & cyst.
Akak pulak kantoi gula tinggi gak cam Moon time preggy last year. Oh sunggoh la tak syoknye kene kontrol makan tetiap kali nk cek darah 4kali tuu huhuuu.. berat pon turun turun..
Alhamdulillah selamat gak bsalin! ooppsss soriii terpanjangggg :D

Ida_Iara said...

Sama macam masa saya preggy first! GDM...huhuhu.. Alhamdulillah second pregnant tak kena dah..tapi bby saya tak besor pun . detect GDM masa 7 bulan dh..haha. Takdela control diet lama sgt. tapi bersalin kena induce la sbb takleh lebih due date.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...