Friday, June 24, 2016

Kepala ikan

Last time masa Mama dtg rumah kita org, Talib ada belikan banyak kepala ikan. Sebab dia kan jaga bahagian supermarket so mmg kepala ikan ada banyak sangat.

Masa tuh mama masak seperiuk besar. Ada dekat 10 kepala ikan merah kot. Memang puas hati makan sebab mama buat ala ceroi ceroi ( tak pekat ) sangat n ikan tuh jadi lembut sangat siap boleh sedut jeli jeli dari kepala ikan hahahhaha.

Lepas tuh duk asik terkenang aje kari kepala ikan. Tapi takmo yang beli sebab kadang kat kedai mamak mahal sangat 1 kepala kadang taste pun tak kena kat tekak kita.

So mmg slalu tanya Talib ada tak kepala ikan utk dijual. So 2 hari lepas Talib kata ada....ada lagi, kita org balik kije laju laju ke tempat Talib. Dia paskan kepala ikan. Besar besar sangat ....on d way  balik ke umah dah terbayang dah kepala ikan dalam periuk hahahhaha

 Ada banyak jenis. Alahai very the mak mak sangat kan...kepala ikan dlm sink pun kita ley jadi excited. Dalam kepala duk pikir dah nak masak apa . Semua kepala dah siap belah

Ada 4 keping kepala ikan merah
6 keping kepala ikan jenahak
2 keping kepala ikan tenggiri
2 keping kepala ikan kerapu



Puas hati sangat ....cuci cuci n simpan dlm peti dengan muka penuh senyuman muahahhaha hover nangattttttt 

Sebab dah sampai umah pun dah lambat tak sempat mengkari bagai maka kita makan je yg simple2 utk berbuka. Masak bihun aje sebab dah blur tak tahu nak makan apa. Habis 1 paket bihun utk berbuka hahahahha

Malam baru start buat kari. Semua kepala ikan merah selamat berenang renang dalam periuk. Lepas tuh up gambar kat group bagi Umi jeles la la la la 


Maka, tengah malam ratah kepala ikan....pergggg isi cair u ols . So besok nya boleh panaskan lagi kuah kari n campak kepala lain plak . 

Kari kepala ikan pair ngan sambal belacan pedas berapi n makan ngan ulam...perggg makan sambil pejam mata....syukurnya ngan nikmat ni




3 comments:

Cik Puan Eka said...

tertelan air liur tgok kakmoon punya kapla ikan ni. Sedapnyaaaa. Fav saye jugak kapla ikan ni.

sumysya said...

uii dapnya..terliur tgok...hihi

Nurul Diana@Mama=Adam + Aidil + Ayra said...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa terliurqqqqqqqqqqqqqqqqqqq ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...