Monday, June 05, 2017

Im Pregnant

Yes, tajuk tu amat benar sekali. Im pregnant anak ke 4 sekarang . Macam tak caya je sebab ni mmg tak disangka sangka. Rezeki dari Allah tu dtg dari pelbagai bentuk kan...rezeki ni mmg la amat seronok didengar walaupun Moon mcm ...eh eh betul ke ni . Rasa mcm baru je hari tu buat entry masa tahu mengandungkan sarah.

Ingatkan Sarah la yang bongsu. Rupanya dia asyik bahasakan diri dia kakak tu ada makna tau .

Sebelum Moon pregnant lg ramai yg duk tegur...eh pregnant ya . Soalan yg amat menusuk kalbu sebab masa tuh tak pregnant pun

Nope im not pregnant im just fat muahahahha 

atau 

im just buncit 

or 

its just my baju sangat besar 

Makan dalam menghiris jiwa ok. Terus rasa pukul perut laju laju . Masa tu tak preggy la just mok mok je

Sekali masin kot semer jadi doa . Isk Yaya n Sarah pun duk cakap nak adik . Bila nak ada adik ni . Mummy nak adik ...tup tup ada.

Moon perasan n decide nak amik test urine masa sale kat Globe hari tu . Moon kan pergi sendiri naik ERL semer. So hari last kot, masa dlm ERL tu Moon rasa pening semacam. Padahal sebelum tu elok elok ada je. Macam org baru pusingkan kita n lepas bagi kita jalan. Ha cam tu la rasa dia . Moon dah cuak dah sebab sorang2 . Asal jadi gelap mata ni ...kalau aku pengsan ni mcm mana . Laju tulis nom phone pak sutan atas kertas dlm beg . Yer la kalau tetiba pengsan kat situ mcm mana kan.

Sampai KL sentral terus g farmasi beli air n panadol actifast terus . Tapi hati cam kuat je nak angkat pregnancy test . Tapi period baru lambat 3 hari kot. Tapi mungkin instict tu kuat terus capai tester yg 10 hengget tu .

Duduk jap n makan panadol ...book Grab car n terus ke sale langsir Globe. Kepala dah kurang dah pening ....so masa last day tu Moon sampai lambat sket sebab kepala pening kan. Tp masa tuh org dah ramai nak jumpa Moon n sopink langsir. Dah reda sket org baru la Moon g tandas n test . Tapi tak jangka apa apa pun .



Sekali hamekkkkkkkkkkk ada 2 line . Walaupun line 1 lagi tu cam tak terang sangat pun ni 70% sah ni. Msg pak Sutan ....boleh plak dia gelakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk. Petang tu tgk balik tester tu ...dah terang dah. Patut la masa 2nd day sale gie lunch ngan Madam Sarah, Moon rasa lain macam. Walaupun hanya cross jalan, Moon berpeluh kaw kaw hokey. Tetiba Moon nampak sangat unfit sbb jalan sket mengah yg amat . Peluh kemain la kat kepala ni . Ok ni mmg lain macam . Rupanya ...mmg dah boleh rasa . Padahal masa tuh baru yg amats amats sgt laaaaaaa.


Lepas dlm seminggu tu gie klinik sebab pompuan ni kan tiap kali mengandung mmg dia punya excited lain mcm kan. Walaupun sebelum ni kata taknak dahhhhhhhhh sakitnya beranakkkk tipu semata mata . Bila ada satu lg dlm perut tu rasa berbunga bunga n happy tak dpt nak explain mcm mana.

Tp Doc tak nampak lagi masa scan. Moon mmg tiap kali pregnant mmg akan scan dulu tgk ok ke bentuknya ...konpom ke ada . Tapi masa ni doc detect cyst je 4cm mmg nampak bulat gete' dlm tu terang benderang but baby lom nampak. So doc bg refer letter je utk ke hosp utk cek lebih lanjut . Masa preggykan Sarah pun Moon ada cyst tapi as the baby grew the cyst shrink. So masa kandungan 5 6 bulan cyst hilang terus. Lepas beranak pun clear . So doc suspect Cyst Moon ni muncul time mengandung shj .

So Moon g ke Hosp Putrajaya je sebab senang rekod semer dah ada dah 3 kali beranak kat situ . Doc sana terus refer kan ke EPAU . Pusat bersalin risiko rendah tu . Rupanya early pregnancy below 14w mmg akan direfer kat situ . Sampai je terus kena scan ...tp tak beberapa nampak. Terus doc tuh kata

kot atas tak beberapa nampak ni, saya scan kot bawah la 

Terus sengal tulang cinonot mak ....apa ni saya tak pernah kena scan kot situ, nko baring plak nampak scanner batang panjang tu terus rasa cam nak cabut lari je . Tapi nampak je scarry rupanya tak sakit ...doc tu buat lembut je. Rasanya pap smear lagi tak selesa kot . Ke sebab sambil dia buat tu kita ley nampak kantung baby kat screen....sebab tu kurang rasa tak selesa kot.

Ada ni tp masih kecik lagi . Saya ukur cyst ni dulu n kita keep close monitor k. Dlm rekod pun nampak ada previous pregnancy mcm ni kan....n puan pun ada kes keguguran maka kita tgk dulu. Puan dtg balik 2 minggu


After 2 weeks dtg lagi n mmg kat situ rasanya mmg dia suka scan kot bawah je kot sebab nampak lagi jelas. Kali ni nampak jelas kantung tu n cyst tu dah jadi 3.7cm kecik sket. Doc kata jgn risau la kadang cyst ni bantu baby besar dia cam bekal la...nanti bila baby besar dia akan supplykan makanan extra pada baby ha cam tu la teori senang nya kan. So dtg lagi 2 weeks

Kalau ikut tarikh period kandungan umor dia lain tp bila scan size dia tak sama . So doc kata jgn ikut tarikh . Kita tgk size dia utk tentukan due date dia . Dtg lg 2 minggu kita tgk dia membesar mcm mana

Masa ni mabuks dah start menjenguk ....pening , mabuk n loya n muntah dah datang dah. Tetiba hidung jd super sensitif ...duk atas pun boleh bau sampah kat dapo ..kadang Pak Sutan pun kita suh dia gie mandi hahahha .

After 2 weeks dtg balik utk scan . masuk je scan tu ....cakkkkkkk terang benderang nampak baby. Duk elok je dlm kantung tu bulat elok n nampak heartbeat sudah . Membesar elok je doc kata . Cyst tu dia ukur dah 3.2 cm . Slowly mengecik but they will keep monitor utk tgk but doc keep ckp jgn pedulik cyct tu tak ada apa la ni cyst during pregnancy je ni.  Doc ukur size n baby umor 10 minggu.  Due date Insyaallah 1 Jan 2018.

Next week boleh g bukak buku pink kat kinik kesihatan. Moon tak tahu kenapa tiap kali ngandung mmg suka g kinik kesihatan. Walaupun org kata tak best tak bagus but for me servis A1. Pantang nampak pelik sket laju je dia refer ke hosp ...tiap kali cek up doc pun bagus . Dr zaman Isk, Yaya n Sarah ...Moon mmg amik sessi petang sebab tak ramai. Tiap kali pregnant juga mmg kena minum air gula ......so far servis bagus nurse pun ok . KK yg moon pergi la kan. Ada kwn tanya napa tak g specialist ....ntah la . KK ni lagi senang kot dekat n umah n mungkin personal preferences n pengalaman lepas yg ok buat Moon nak continue ke KK je. But ni bergantung pada keputusan masing masing kan.

Pengalaman mengandung kali ni 

Mak lembik u olsssssssssssss . Mula mula start muntah malam hari ....ni dah beralih ke subuh hari n pagi hari . Tadik baru je elok duk siap kan kids n nak g kerja boleh plak termuntah makanan sahur. Letih muntah ni rasa cam tertarik semer isi perut...kadang kuar yg masam masam tu lagi la .

Bila malam je flatttt. Perut dah nampak dah sebab dah sedia buncit kan n dasar perut tebal hahahhaha so mmg nampak jelas dah baby bump. Suar jeans semer dah simpan dlm almari.

Makan ok la tp tak lalu sgt nasik kadang makan oat ke nestum ke biskut ke atau buah . Nasik pun tgk masa juga la ...terasa ngada ngada plak hahhahah tapi dlm mulut ni rasa payau je. Rasanya kali ni kot paling mabuk kepayang ....tak pun sebab faktor usia muahahah

Jerawat adalah benda yg paling awal naik. Naik yg besar besar tahap nak pegang pun sakit. Ada 1 masa tu naik kiri n kanan  pipi n dagu sebiji n atas hidung sebiji. Serentak naik....rasa sama cam pregnantkan Isk dulu ...Sebab masa Isk dulu muka mmg horror ngan jerawatnya ngan hitamnya.  Masa ni plak gie tgk fashion show FV ...mmg takder muka akak ni sebab takmo tgk muka ada jerawat. Tp yg lawak masa g show tu habis je show terus lari g tandas n muntah kat situ . Dekat 15 minit duk kat tandas sebab meloya lain macam. Baru ingat nak masuk slot show sampai malam....dah mabuk cam ni balik je laaaaaa.

Sarah adalah org paling seronok. Kakak Sarah tu....tiap hari cium perut siap ckp ngan baby. Tinggi imaginasi kakak Sarah ni. Kalau dia makan biskut dia paksa Moon makan jugak

Mummy makan ni 

Mummy tak nak la ..Sarah makan la 

Sarah bukan bagi kat mummy, Sarah bagi kat baby...baby lapar tu . Sarah nak bagi dia biskut . 

Ok la ok la mummy makan sket 

Ok good girl mummy 

aikkkkkkkkkkkkkkkk dia plak good girl kan kita . Tapi skrg tak larat nak jawab soalan yg satu ni ...kebiasaan dia bangun pagi dia akan tanya

Baby dah kuar ke ...mana baby 

Lambat lagi laaaaaaaaaa 

La bila dia kuar ...esok ke ......pukul berapa 

Bertambah mabuk mummy kamu Sarah oooiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

ok tu je update dr Kak Moon. Kalau yg tertanya masa la Kak Moon ni diam je tak update blog . Akak mabuks u olssssssssssss kdang kat opis ni kalau tak der org time lunch break selamba je akak take a nap 15 minit bawah meja sebab mmg tak tahan sangat sangat .

Doakan yg baik baik for us kay n harap semua berjalan lancar






Iklan :

Inteemor Buy 1 Free 1 , Free Makeup Bag n Free postage RM50
Ephyra Lips RM30 only eash
www.wasap.my/60133995265

 


Wangian Inspire Dr Sheikh and Desire Dr Halina 
RM 49 each 
RM 90 couple set + free makeup bag pink/black

ok tq semua

10 comments:

Liz Yahaya said...

Good luck Kak Moon! Ian pun nak adik jugak, sebijik macam Sarah. Hehehehe. Hoping for a smooth pregnancy for you :)

Anis Azalea said...

Tahniah Moon...rezeki baik sangat tu. Penuh kasih sayang abang kakak baby tu. Hehehe.

diana aziz said...

Tahniah kak Moon....!

mshazadoes said...

tahniah kak moon

Pink Mama said...

Congratulations Moon!

Puan Hazel said...

Alhamdulillah tahniah.
Take care ye

ibh_sue said...

Tahniah Moon (^_^)

Mummy Julia said...

Hua Syoknya bakal dpt Baby...Tahniah Kak Moon.. Moga dipermudahkan urusan mengendongnya selama 9 bulan..Amin :D

Lynda Che Lah said...

Tahniah Kak Moon..

Best dengar org preggy..
Semoga smeua selamat...

umikelly said...

Tahniah moon. suka bc entry u :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...